Menu

Voetbal voor mannen

3 min leestijd
Voetbal voor mannen

Eerst de beker van België en afgelopen zondag landskampioen: voor alle Antwerpse voetbalsupporters kan het jaar niet meer stuk. Voetbal, het blijft voor veel mannen een wekelijks terugkerend feest, waar ook te lande, waar ook ter wereld. Hoe komt dat toch?

De laatste weken rolde de zwart-witte bal in heel wat huiskamers vaak over het tv-scherm. Niet alleen bereikte het landelijke seizoen zijn hoogtepunt, ook de Europese competitie scoorde. Op 31 mei versloeg Sevilla met strafschoppen AS Roma in de UEFA Europa League. Aanstaande zaterdag nemen het Engelse Manchester City en het Italiaanse Inter Milaan het tegen elkaar op in de finale van de UEFA Champions League. Omdat het de volgende dag vaderdag is, nodigen wij alle mannen uit om deze prestigieuze match op groot scherm te komen kijken bij VIAGE. De Europa Cup is immers het paradepaardje van het Europees voetbal.

Piekend testosteron

Enkel de mannen? Natuurlijk heten we iedereen welkom, maar we kunnen er niet omheen dat – nog steeds – voornamelijk mannen dol op voetbal kijken zijn. Samen met de maten een match beleven, geeft hen een gevoel van samenhorigheid. Want ja, ook mannen horen graag bij een groep. Voor hetzelfde team supporteren, creëert een bijzondere band. Ze gaan er zo in op, dat ze even de hele wereld rondom hen vergeten. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat bij de toegewijde fans het testosteronniveau stijgt als ze een potje voetbal kijken. Vandaar de vaak fanatieke reacties met brullen, roepen, gieren en zelfs huilen. De wereld mag dan wel even weg zijn, hun stressniveau piekt. En daarin zit het verschil met vrouwen, geen aanmaak van testosteron, geen extra stress, maar gewoon rustig een potje voetbal kijken alsof het een film of een serie is. Met andere woorden, vooral de beleving van voetbal verschilt tussen mannen en vrouwen. Voetballen zelf, dat kunnen dames evengoed.

Dames aan de bal

Voetbal is een fysieke sport, want je hebt flink wat uithoudingsvermogen nodig om twee helften van 45 minuten, en soms langer, vol te kunnen houden. Ze vraagt ook techniek en een goede dosis tactiek. En vooral goed samenwerken als team, dat maakt vaak het verschil tussen winnen en verliezen. Dames beschikken over al die kwaliteiten. Toch komt in Europa het damesvoetbal pas net op gang. In de Verenigde Staten is dat anders. Daar schittert het dameselftal veel meer op internationaal niveau dan de mannenploeg.

Dames winnen gelukkig terrein in de voetbalwereld, op het veld en in de media. We praten er meer en meer over, en hun talenten worden steeds meer erkend en beloond. In 2018 reikte het Franse tijdschrift France Football de eerste Gouden Bal voor dames uit. Die Europees erkende prijs wordt toegekend aan de beste voetballer, en nu dus ook de beste voetbalster, in de Europese competitie. Ook al moesten de dames tot in 1991 wachten voordat de FIFA een eerste wereldkampioenschap organiseerde – voor de heren was dat in 1928 – nu valt de damescompetitie niet meer weg te denken.

Voetbal is er voor en door iedereen! Daarom: kom niet alleen met je mannelijke maten, maar ook met je vrouwelijke vriendinnen zeker op zaterdag 10 juni bij VIAGE kijken naar de finale van de UEFA Champions League. Naast genieten van het ballenspel op groot scherm, vind je bij VIAGE immers nog zoveel meer: denk aan spel en amusement en, cocktails en lekker eten, en uiteraard muziek en dans. Bij VIAGE heb je het allemaal!

Bekijk alle artikels

Meer artikels

  • Zoete sensaties bij Viage CHILL

    Zoete sensaties bij Viage CHILL

  • The Viage: jouw nieuwe study space in hartje Brussel!

    The Viage: jouw nieuwe study space in hartje Brussel!

  • Verfraaiingen op komst

    Verfraaiingen op komst

  • Extra Time bij Viage

    Extra Time bij Viage

Komende events

  • El Bacha Live DJ Set

    El Bacha Live DJ Set

  • MOOD AFTER PRIDE

    MOOD AFTER PRIDE

  • Jay Psar Live DJ Set

    Jay Psar Live DJ Set

  • Live Music met Sebi Lee Trio

    Live Music met Sebi Lee Trio