Menu

Play your cards

3 min leestijd
Play your cards

Schud je wel eens een pak speelkaarten? Wist je dat je op dat ogenblik een unieke handeling uitvoert die nooit eerder gedaan werd? Waarom? Omdat het mathematisch gezien onmogelijk is om bij het schudden van de 52 speelkaarten deze ooit in dezelfde volgorde te krijgen.

Wanneer je een bepaald aantal stuks van iets hebt en je wilt weten op hoeveel manieren je deze kan rangschikken, gebruikt men in de wiskunde de faculteitsfunctie. Voor een normaal kaartspel zonder de jokers, 52 dus, schrijf je de faculteit als 52! Het aantal manieren waarop je 52 stuks in een rechte lijn kan rangschikken, bereken je als

52! = 52∗51∗50∗…∗3∗2∗1

De uitkomst is een absoluut enorm getal, namelijk

80 658 175 170 943 878 571 660 636 856 403 766 975 289 505 440 883 277 824 000 000 000 000

Biljoen keren biljoen

De Britse komiek, acteur, presentator en schrijver, Stephen Fry, tracht in een youtube video het getal bevattelijk voor te stellen. Stel dat elke ster in ons sterrenstelsel een biljoen planeten heeft. Ter verduidelijking, biljoen schrijf je als een 1 met daarachter 12 nullen. Op elk van die planeten leven een biljoen mensen die ieder een biljoen pak kaarten hebben. Mochten zij met z'n allen er al sinds de oerknal in geslaagd zijn om al die kaarten op de één of ander manier duizend keer per seconde te schudden, dan zouden ze ergens in deze tijd pas aan een herhaling toe komen.


Speel je kaarten!

Kaarten schudden, kan je op verschillende manieren doen. Van een eenvoudige overhand shuffle tot de meer geavanceerde hindu shuffle of riffle shuffle. In zijn video pakt Stephen met enkele technieken uit. Maar wist je waar je ze live kan bewonderen? Aan de speeltafels bij VIAGE uiteraard!

De populairste kaartspellen zijn blackjack, baccarat en 3 card poker. Spelers van kaartspellen houden van strategisch denken. Dat betekent niet automatisch dat de regels moeilijk zijn. Bij blackjack ben je al na vijf minuten weg. Het doel hier is om de dealer te verslaan. Daarbij mag je zoveel kaarten vragen als je wilt, maar de som van deze kaarten mag 21 niet overschrijden.

In order to win you must be prepared to lose sometime. And leave one or two cards showing.
– Van Morrison

James Bond verkiest in zijn vele films baccarat. Hierbij moet de speler raden wie de hoogste kaarten heeft: de bank (het casino) of de speler. Kleuren zijn niet belangrijk en de waarde kan nooit hoger zijn dan 9.
Bij 3 card poker of punto banco spelen de spelers niet tegen elkaar maar tegen de dealer. Nadat de spelers hebben ingezet, krijgt iedereen drie kaarten, ook de dealer. Wie past, is zijn inzet kwijt, wie beslist om met de gekregen kaarten verder te spelen, zet opnieuw hetzelfde bedrag in.
Ook andere pokervarianten zoals Ultimate Texas Hold'em en Caribbean Stud Poker spelen we bij VIAGE spelen. Onze hosts staan altijd paraat om je er alles over te vertellen.

Ben je moe gespeeld of wil je even nadenken over je strategie voor het volgende spel? Bij onze CINNA bar kan je terecht voor een lekkere cocktail. Voor een stevige hap verwelkomen we je graag bij VIAGE Grill waar we zweren bij onze 'license to grill'.

Bekijk alle artikels

Meer artikels

 • Bier op de Anspachlaan

  Bier op de Anspachlaan

 • VIAGE, je perfecte match

  VIAGE, je perfecte match

 • Opwindende jongens

  Opwindende jongens

 • Altijd zomer bij VIAGE

  Altijd zomer bij VIAGE

Komende events

 • BailAmor - International Latin Big Band

  BailAmor - International Latin Big Band

 • Live piano met Bachot Muna

  Live piano met Bachot Muna

 • Dreamboys

  Dreamboys

 • VOCA PEOPLE - Cosmic Tour

  VOCA PEOPLE - Cosmic Tour