Menu

Oktober kleurt pink

2 min leestijd
Oktober kleurt pink

Oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Ook de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren elk jaar een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken. Borstkanker treft immers nog steeds een op de negen vrouwen in België. Van een hot topic gesproken.

Dit jaar is Dana Winner de ambassadrice voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Haar boodschap om een screeningsmammografie te laten nemen, zag je vast al passeren op Eén. Ook organisaties zoals Think Pink en Pink Ribbon brengen tijdens deze maand borstkanker onder de aandacht met allerhande acties en campagnes. Sensibilisering helpt om er in een vroeg stadium bij te zijn. Dat maakt de behandeling vaak minder ingrijpend en vergroot de genezingskans.

De sensibiliseringscampagne wil enerzijds vrouwen stimuleren om zich tijdig te laten screenen op borstkanker. Anderzijds wil ze een emotionele steun zijn voor alle lotgenoten die de strijd aangaan of lotgenoten herdenken die er jammer genoeg niet meer zijn. Dit jaar richt de focus van de campagne zich vooral op de omgeving van de patiënt. De impact van de diagnose op de naasten bleef veel te lang onderbelicht. Dat gaat over de partner, maar evengoed over de kinderen, familie, vrienden en collega's.

Een ander onderbelicht thema bij deze ziekte, is borstkanker bij mannen. In ons land krijgen jaarlijks ook een honderdtal mannen de diagnose. Borstkanker is dus niet enkel een vrouwenziekte. Voor mannen bestaat er geen programma voor de vroegtijdige opsporing van borstkanker. Toch zouden ook mannen de alarmtekens moeten kennen, zoals een knobbeltje in een borst of vocht dat uit de tepel loopt. Omdat mannen er minder aandacht voor hebben en alvast geen zelfonderzoek doen, wordt borstkanker bij hen doorgaans in een later stadium ontdekt, met alle gevolgen van dien.

Ook binnen een organisatie als VIAGE worden we geconfronteerd met deze ingrijpende ziekte. Individueel en samen steunen we waar mogelijk. We hostten bijvoorbeeld al het event van het Geef om Haar Fonds van Think Pink en liepen samen de Race for the Cure®. Want samen sta je zoveel sterker.

Bekijk alle artikels

Meer artikels

  • Zoete sensaties bij Viage CHILL

    Zoete sensaties bij Viage CHILL

  • The Viage: jouw nieuwe study space in hartje Brussel!

    The Viage: jouw nieuwe study space in hartje Brussel!

  • Verfraaiingen op komst

    Verfraaiingen op komst

  • Extra Time bij Viage

    Extra Time bij Viage

Komende events

  • El Bacha Live DJ Set

    El Bacha Live DJ Set

  • MOOD AFTER PRIDE

    MOOD AFTER PRIDE

  • Jay Psar Live DJ Set

    Jay Psar Live DJ Set

  • Live Music met Sebi Lee Trio

    Live Music met Sebi Lee Trio