Menu

Bier op de Anspachlaan

3 min leestijd
Bier op de Anspachlaan

Onlangs opende het interactief ervaringscentrum Belgian Beer World in het zopas gerenoveerde beursgebouw. Net zoals VIAGE dat beoogt, wil ook de vernieuwde beurs een ontmoetingsplek zijn. En beide plekken hebben nog meer gemeen: een straat en een stukje biergeschiedenis.

Honderdvijftig jaar geleden, in 1873, opende de Brusselse beurs voor het eerst de deuren. Het neoklassieke gebouw ontstond onder impuls van toenmalig burgemeester Jules Anspach. Jawel, dezelfde man die de Zenne dichtte voor het aanleggen van brede lanen, waaronder onze Anspachlaan. De man zag alles groots: het nieuw op te richten beursgebouw, pal in het midden van de Anspachlaan, moest uitgroeien tot het financieel machtscentrum van het ganse land.

In de loop der jaren verloor de Beurs haar uitstraling om uiteindelijk volledig de deuren te sluiten in 2015. Na de sluiting zocht de stad Brussel een herbestemming voor het gebouw. Een tijd lang diende de Beurs als expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Tot dertig brouwers de handen in elkaar sloegen en samen met talrijke andere partners het financieel machtscentrum van weleer omtoverden tot een biertempel

Gambrinus

Het resultaat is verbluffend. Overdag is het gelijkvloers gratis toegankelijk. Met zes ingangen biedt het de perfecte doorsteek tussen de Grote Markt, het Beursplein en de Dansaertstraat. Twee dakkoepels, een roze granito mozaïekvloer, standbeelden en donkerbruine zuilen bieden je tijdens die korte wandeling een oogstrelend uitzicht. Onder die prachtige vloer kan je de archeologische site Bruxella 1238 bezoeken. Naast de overblijfselen van het oude Minderbroederklooster herbergt het naar verluidt de grafkelder van Jan I van Brabant, ook bekend als Gambrinus, de legendarische koning van het bier.

Geen beter patron denkbaar voor Belgian Beer World! Hier wordt de Belgische biercultuur, door Unesco geklasseerd als immaterieel cultureel erfgoed, in de verf gezet. Onder meer aan de hand van multisensoriële ateliers kunnen bezoekers de vele aroma's en smaken in bier ervaren. Aan het einde van de interactieve rondgang lonkt de rooftopbar om het gouden gerstenat te proeven.

Cristal

Tenzij je liever voor een terras op straatniveau kiest, of voor een rooftop met een veel spectaculairder uitzicht. Alles iets verderop in de Anspachlaan te vinden bij VIAGE, natuurlijk. Wij werken voor onze biertjes samen met brouwerij Cristal. Ook hier hangt een stukje geschiedenis aan vast. De gelijknamige pils kwam in 1928 op de Belgische markt. Ook al waren er al bieren van lage gisting beschikbaar in België, toch was er geen enkel bier dat aan de Tsjechische pils kon tippen. Zoals de naam het aangeeft, pils van Pilsen, ontstond het eerste hopbier van lage gisting daar.

Brouwers Edward Boes en Jozef Indekeu, de stichters van brouwerij Alken vijf jaar eerder, wilden daar verandering in brengen. In de revolutionaire vorm van een flesje van 25cl slaat hun lekkere pils in als een bom en verovert in een mum van tijd heel België. Sinds 1928 werd niets gewijzigd aan het recept van deze Belgische pils met een lichte, maar toch karaktervolle smaak.

Wist je dat pilsbier het populairste, meest verkochte en meest gedronken bier ter wereld is? Smaak je liever iets krachtigers, dan vind je op onze kaart ook Kriek Morte Subite, Duvel, Hapkin en Grimbergen terug, alles van dezelfde brouwerij.

Kom snel eens langs op de Anspachlaan, geniet van de Beurs, van de talrijke winkeltjes in de brede voetgangerszone en passeer bij VIAGE. Van ontbijt tot diner begeleiden we je op gastronomisch vlak en voegen daar nog spel en amusement aan toe.

Bekijk alle artikels

Meer artikels

  • Zoete sensaties bij Viage CHILL

    Zoete sensaties bij Viage CHILL

  • The Viage: jouw nieuwe study space in hartje Brussel!

    The Viage: jouw nieuwe study space in hartje Brussel!

  • Verfraaiingen op komst

    Verfraaiingen op komst

  • Extra Time bij Viage

    Extra Time bij Viage

Komende events

  • El Bacha Live DJ Set

    El Bacha Live DJ Set

  • MOOD AFTER PRIDE

    MOOD AFTER PRIDE

  • Jay Psar Live DJ Set

    Jay Psar Live DJ Set

  • Live Music met Sebi Lee Trio

    Live Music met Sebi Lee Trio