Beproef je geluk
- Gepost 12 sep 2024
Voor bijgelovige mensen is morgen, vrijdag de dertiende, een angstige dag. Speciaal voor deze mensen werd er een tweeëntwintig letters lang woord bedacht: paraskevidekatriafobie, oftewel angst voor vrijdag de dertiende. Jij kijkt misschien net reikhalzend uit om die dag meer dan ooit je geluk op de proef te stellen bij VIAGE?
Een waarzegster, een goochelaar en live muziek brengen ons casino helemaal in de juiste sfeer. Voor het hebben van geluk, uiteraard. Vrijdag de dertiende was immers lang niet altijd bekend als een ongeluksdag.
Van het getal 13....
Het getal dertien draagt in heel wat landen en culturen al eeuwenlang een slechte naam. Sommigen beweren dat het ongeluksgetal zijn oorsprong vond in een Noorse sage. Twaalf goden vieren feest in Asgaard (het rijk der goden) wanneer plots Loki als ongenode dertiende gast komt opdagen. Tijdens een spel misleidt Loki Hodr, een blinde broer van Baldr (god van de vreugde), om een speer te werpen naar Baldr die gemaakt is van maretak, het enige materiaal op aarde dat Balder kan verwonden. Balder is op slag dood en dompelt zowel de goden- als de mensenwereld (Midgard) onder in diepe rouw. Voor de Kelten daarentegen was 13 een geluksgetal. Hun maankalender bestond uit dertien maanden. Na invoering van de zonnekalender door de christenen werd alle moeite gedaan om mensen de maankalender te doen afzweren. Angst zaaien voor het getal dertien hielp daar uiteraard bij. Bijbels gezien is dertien een negatief getal. Tijdens het Laatste Avondmaal, waar Jezus verraden wordt door Judas en zo aan het kruis belandt, zaten dertien mensen aan tafel.
... naar vrijdag de dertiende
Bovendien gebeurde dit op een vrijdag. Sindsdien werd vrijdag als de slechtste dag van de week beschouwd. In het jaar 1307 wordt deze theorie voor bijgelovigen bevestigd. Op vrijdag dertien oktober van dat jaar laat Phillipe IV, de koning van Frankrijk, alle tempelridders in heel Europa gevangen nemen. Velen worden veroordeeld, in kerkers gegooid of terechtgesteld. De Franse koning was uit op de rijkdommen van de christelijke orde die bestond uit ridders en monniken. Desondanks stond vrijdag de dertiende nog niet te boek als een ongeluksdag. Dat gebeurde recenter.
Een ongeluksdag
De interesse voor de ongeluksdatum ontstond in de Verenigde Staten. De Amerikaanse journalist Nathaniel Lachenmeyer schreef in 2004 het boek ’13’ waarin hij de opgang van het begrip als ongeluksdatum traceerde tot in 1881. Toen besloot een Amerikaanse officier om op elke dertiende van de maand een diner van dertien gangen aan dertien personen aan te bieden om aan te tonen dat het getal geen ongeluk brengt. De eerste bijeenkomst van The Thirteen Club was op een vrijdag. In 1907 volgde de echte negatieve bekendheid door het boek Friday the 13th van de zeer bijgelovige effectenmakelaar Thomas W. Lawson. Hierin probeert iemand de effectenbeurs van Wall Street te laten crashen. Het boek werd in 1916 verfilmd. Vervolgens kwam in Europa een jaar later Friday the 13th uit van de hand van regisseur Richard Oswald, waarin elke vrijdag de dertiende een lid van de familie Eulenstein sterft.
Geloof jij?
Dit alles zorgde voor genoeg voeding voor het bijgeloof om zich wereldwijd te verspreiden en tot de dag van vandaag te bestaan. Soms lijkt het bijgeloof rond vrijdag de dertiende ook echt uit te komen. Op vrijdag 13 april 1970 verongelukte de Apollo 13, die twee dagen eerder om 13:13 uur gelanceerd was, bijna. De missie was begonnen op platform 39 en het was de dertiende missie vanaf dat platform. En 3×13 is 39. Voer voor bijgelovigen. Al heeft dat bijgeloof ook een positief effect. Op vrijdag de 13de zijn mensen vaak extra voorzichtig. Daardoor worden er bijvoorbeeld minder ongelukken geregistreerd. Vast staat dat niets erop wijst dat de combinatie van 13 en vrijdag voor extra pech zou zorgen.
Dus: weg met dat bijgeloof en beproef morgen je geluk bij VIAGE!