Een geluk bij een ongeluk
- Gepost 13 okt 2023
Kruip jij vandaag diep onder de dekens en hoop je dat de dag snel voorbij gaat? Lijd jij aan paraskevidekatriafobie, oftewel angst voor vrijdag de dertiende? Of kijk je net reikhalzend uit om die dag meer dan ooit je geluk op de proef te stellen? Een vrijdag de dertiende laat hoe dan ook niemand onberoerd en gaat zeker niet onopgemerkt voorbij bij VIAGE.
Van dertien...
Het getal dertien draagt in heel wat landen en culturen al eeuwenlang een slechte naam. En dat veelal omdat het na de heilige twaalf komt. Twaalf staat symboliek voor ordening en volmaaktheid. Dit staat in schril contrast met het volgende getal, dat juist voor verstoring van dat geheel zorgt. De dertien wordt ook gezien als een duivelsgetal – duivelsdozijn – namelijk twaalf plus een. In heel wat sprookjes en legendes draagt het getal een negatieve connotatie.
Sommigen beweren dat het ongeluksgetal zijn oorsprong vond in de maankalender van de Kelten die uit, jawel, dertien maanden bestond. Het was hun geluksgetal. Ook in het oude Rome en China gold de dertien als geluksgetal. En in Mexico is het dat nog steeds. Na invoering van de zonnekalender door de christenen, werd alle moeite gedaan om mensen de maankalender te doen afzweren. Angst zaaien voor het getal dertien, hielp daar uiteraard bij. Bijbels gezien is dertien een negatief getal. Tijdens het Laatste Avondmaal, waar Jezus verraden wordt door Judas en zo aan het kruis belandt, zaten dertien mensen aan tafel.
... naar vrijdag de dertiende...
Bovendien gebeurde dit op een vrijdag. Sindsdien werd ook vrijdag als de slechtste dag van de week beschouwd. De combinatie van het getal dertien en een vrijdag betekende absoluut ongeluk. In het jaar 1307 wordt deze theorie voor bijgelovigen bevestigd. Op vrijdag dertien oktober van dat jaar laat Phillip IV, de koning van Frankrijk, alle tempelridders in heel Europa gevangen nemen. Velen worden veroordeeld, in kerkers gegooid of terechtgesteld. De Franse koning was uit op de rijkdommen van de christelijke orde die bestond uit ridders en monniken. Van een ongelukkige dag voor de tempelridders gesproken!
De zeer bijgelovige effectenmakelaar Thomas W. Lawson maakte vrijdag de dertiende in de VS populair. Hij bracht in 1907 het boek Friday The 13th uit, waarin iemand probeert de effectenbeurs van Wall Street te laten crashen. Dat gebeurde effectief op donderdag 24 oktober 1929. Tegenwoordig wordt de laatste donderdag van oktober Black Thursday genoemd in aanloop van Black Friday, de dag na Thanksgiving, waar traditioneel koopjes kunnen gedaan worden. Het boek van Lawson werd in 1916 verfilmd.
Vervolgens kwam in Europa een jaar later Friday the 13th uit van de hand van regisseur Richard Oswald waarin leden van de familie Eulenstein telkens op vrijdag de 13de sterven.
... tot vandaag.
Dit alles zorgde voor genoeg voeding voor het bijgeloof om zich wereldwijd te verspreiden en tot de dag van vandaag te bestaan. Zo zijn er maar weinig hotels in de Verenigde Staten die een kamer dertien hebben, ontbreekt in vele Franse steden het huisnummer dertien, hebben ziekenhuizen geen operatiekamer met het nummer en in gebouwen ontbreekt vaak de dertiende verdieping. Op vrijdag de dertiende worden er minder huwelijken gesloten en zijn er zelfs minder mensen op straat te vinden. Tegelijk toont recent onderzoek van verzekeraars in Nederland aan dat er dan ook gemiddeld minder auto-ongelukken geregistreerd worden.
Dat geluk bij een ongeluk spelen wij vandaag, vrijdag de dertiende, uit bij VIAGE. Onder het waakzaam oog van zwarte katten en roulette dames, begeleid door inspirerende live muziek van Super Ginga. Wat een geluk, toch?